Građani građanima

Ovaj blog je sažetak misli i ideja građana iznesenih na sarajevo-x forumu, gdje se mogu pronaći proširene verzije istih.

04.03.2008.

Mediji o protestima: Start - Odbrana grada

piše Selvedin Avdić

Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo napisao je saopćenje za javnost opvodom sveukupne bezbjedonosne situacije i opšteg stanja u Kantonu Sarajevo. Kada sam pročitao najavu ove vijesti, u prvi mah sam pomislio da su se i bivši borci napokon priključili opravdanom revoltu građana. Jer, bio sam siguran da su i oni, kao i svi ostali građani, zgroženi zbog ubistava koje su očinili maloljetnici i revolveraških obračuna koji su se iz perifernih birtija premjestili u samo središte grada.

Nastavak vijesti me sasvim razočarao, ali i zbunio...

Predstavnici, kako se predstavljaju, sveukupne boračke populacije, zabrinuti su, kažu, zbog toga što neformalne grupe na vaninstitucionalni način pokušavaju destabilizirati sigurnosno bezbjedonosnu situaciju najuređenijeg i najorganizovanijeg kantona u Bosni i Hercegovini, kao nukleusa države BiH čiju su slobodu borci izuzetno skupo platili. Oni oštro osuđuju politikantsku djelatnost nepoznatih organizatora maloljetnih đaka, učenika i neupućenih građana kao i ultimatume koji se postavljaju za smjenu određenih dužnosnika. Na kraju saopćenja, Koordinacioni odbor upozorava neformalne grupe da će, ukoliko se nastave njihove aktivnosti, organizirati manifestaciju na kojoj će iskazati punu podršku funkcionisanju institucija sistema i rješavanju svih pitanja kroz demokratski dijalog u okviru nadležnih institucija.

Želio bih biti dobronamjeran i pokušati razumjeti motive zbog kojih su vođe boračkih organizacija ustale u zaštitu institucija sistema. Radi se o prevarenoj i poniženoj populaciji koja zaslužuje da se bar sasluša. Nije mi to problem, jer mogu shvatiti njihov bijes kad im se falsificira ratni put, kada im se podmeću tuđi zločini, ponižavaju saborci, izdaju na prodaju vrijednosti zbog kojih su se borili. Sasvim mi je lako razumjeti frustraciju bivših boraca kada dezerteri postaju diplomate i ministri, ratni profiteri grade zamkove i nebodere, razbojnici kupuju čitave kvartove grada koji su borci odbranili... Bio bih tvrda srca kada ne bih mogao razumjeti kako boli kada se neprestano osporavaju prava demobiliziranih boraca, razmatra opravdanost povećanja mizernih invalidnina i preispituju pogodnosti članova porodica poginulih vojnika. Svako normalan može razumjeti revolt kada se mafijaši ukopavaju na mjestima rezerviranim za najčasnije ratnike ili kada se psihopatski ubica sahranjuje uz najveće počasti.

Sve mogu razumjeti, ali ni maksimalna koncentracija pa ni nezemaljska susretljivost ne mogu mi pomoći da razumijem kako borci mogu braniti institucije sistema koji je direktno odgovoran za sve gore navedene nepravde? Kako mogu štititi institucije koje su učinile da država, koju su svojim životom branili, bude paralizirana sve dok se u njoj ne opljačka sve što iole vrijedi?

Zbog toga imam pravo posumnjati u autorstvo ovog saopćenja za javnost. Sudeći po terminologiji, njegov stil neodoljivo podsjeća na čuveno premijerovo pismo u kojem je građane nazvao ruljom, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima. Dakle postoji opravdana sumnja da su oba pisma kreirana u istom kabinetu. Sem toga, sam premijer je na jednom protestu upozorio da samo njemu mogu zahvaliti što tada nije pozvao članove boračkih organizacija i tako priznao da ih kontrolira.

Ako se ipak pokaže da je Koordinacija boračkih udruženja zaista autor pisma, onda možemo posumnjati da li oni stoje iza sveukupne boračke populacije. U to su posumnjali i forumaši portala Sarajevo-x koji su kontaktirali neka udruženja potpisana ispod saopćenja (Organizaciju Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka, Udruženje paraplegičara, Savez antifašista i boraca NOR-a, Udruženje logoraša) gdje im je rečeno da oni nisu donijeli zaključak iz saopćenja te da njihovi predstavnici nisu bili ni na sastanku Koordinacije. Rečeno im je, također, da u tim udruženjima nije bilo razgovora na ovu temu, te da oni oštro osuđuju ovakvu manipulaciju njihovim imenom i njihovim članovima.

Sumnjali smo u to i prije ove provjere. Jer svako dobronamjeran zna da su pravi, časni borci u Sarajevu vodili odbrambenu borbu, kao što svi znaju da se pravi Valter nikada nije suprotstavljao slabijim, a naročito ne maloljetnim đacima i neupućenim građanima. Udarao je u tvrdo, u suštinu problema. Do konačne pobjede.


Linkovi
Plakati za 1. mart
Plakat-A5
Plakat-A4
Plakat-A3

Plakati za 23. februar
Plakat1-A4
Plakat1-A4[mirror]
Letak-prednja
Letak-prednja[mirror]
Letak-zadnja
Letak-zadnja[mirror]
Plakat2-A4
Plakat2-A5
Plakat3-A4

Video & audio materijali
Šuti i trpi
Tajo zbori
Firma Ilegal [mp3]
Protesti - Sarajevo 23.02.2008.
Protesti - Sarajevo 23.02.2008. - II dio
Protesti - Sarajevo 23.02.2008. - III dio
Protesti - Sarajevo 23.02.2008. - IV dio
Protesti - Sarajevo 23.02.2008. - V dio
Protesti - Sarajevo 23.02.2008. - VI dio
Protesti - Sarajevo 23.02.2008. - VII dio

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
23975

Powered by Blogger.ba